janet biggs
 

Home / Biography / Videos / Photos / Objects / Recent Activities

MAP-taidetapahtuman
ensimmäinen näyttely
osuu kuumaan aiheeseen

Kenellä on oikeus perhe-elämään?

Linkki suurempaan kuvaan Vantaan Myyrmäki-talossa ollaan ajan hermolla. Ollaan jossakin Helsingin liepeillä, Kehä kolmosen tuntumassa, keskellä supermarkettien ja lähiöperheiden jokapäiväistä elämää. Taidenäyttely ei voi olla paljoa paremmin arjen tuntumassa kuin tämä näyttely tällä hetkellä.
   Myyrmäki-talossa avautunut näyttely osuu myös kiperään kysymykseen, joka on kuumentanut juuri eduskuntaa ja jonka oikeusministeri on absoluuttisesti torjunut. Tämä näyttely, Perhe/PostPerhe on syntynyt kuitenkin tavallisten ihmisten, taiteilijoiden, tarpeesta käsitellä henkilökohtaista elämäntilannettaan, perhe- ja lähisuhteitaan.

Uutisointi lasten
väärinkäytöstä kiihtyy

   Homojen ja lesbojen oikeus perhe-elämään on siinä yhtä olennainen asia kuin parisuhteisiin liittyvä väkivalta, jota todistavista tapahtumista saamme toistuvasti tietoa medioista. Kiihtyvää on myös uutisointi, joka koskee lapsiin kohdistuvia väärinkäytöksiä.
   Ei voi muuta kuin hämmästellä sitä, miten näyttely - ikään kuin sattumalta - osuu päivänpolttaviin kysymyksiin. Sen kuraattorit Leena-Maija Rossi ja Pirkko Siitari eivät ole tilanneet näitä teoksia. Taiteilijoilla on vain välineensä puhua asioista, jotka puhuttavat meitä kaikkia.
   Myyrmäki-talon Perhe/PostPerhe avaakin hienosti nykytaiteen MAP (Media.Art.Project) -tapahtuman, johon pääkaupunkiseudulla voi tutustua lähes kahden kuukauden ajan. MAP:n koti- ja ulkomaista taidetta nähdään Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa, paitsi gallerioissa ja taidemuseoissa, myös kaupunkitilassa. Seitsemän sen lähes 20 näyttelystä avautuu tämän viikon vaihteessa.
   Mediataiteen keinoin MAP avaa kriittisiä näkökulmia yhä mutkallisempaan maailmaan, jota mediat muokkaavat. Perhekäsitteen venyttämisen lisäksi sen lukuisat näyttelyt tuovat tarkasteltavaksi identiteettiin ja valtaan liittyvät monimuotoiset kysymykset, kaiken yksityisyyteemme ja arkeemme vaikuttavan päivänpolitiikan.
   Sekin käy ilmi näyttelyistä, ettei Suomikaan ole mikään yhtenäiskulttuurin maa.

Homopareja,
teiniäitejä

   Myyrmäki-talon Perhe/PostPerhe on kokonaisuutena eräänlainen "installaatio", keskelle lähiön monitoimitaloa rakennettu julkinen olohuone, jonne yksityiset asiat on eristetty valoverhoilla.
   Tämä olohuone on hyvin monikulttuurinen - olkoon sitten kysymyksessä meksikolaisen Lourdes Almeidan 70 värivalokuvasta koostuva Meksikolainen perhealbumi tai Ulla Lipsasen, Riitta Piltosen ja Marjukka Nissin teoksista muodostuva kokonaisuus, jonka idea on lähtenyt liikkeelle homoavioliitosta käydystä julkisesta keskustelusta.
   Meksikolainen sääty-yhteiskunta on hyvin monimuotoinen, ja kuvilla parisuhteista käydystä keskustelusta voi yrittää purkaa ennakkoluuloja.
   Yhdessäeloa kuvaavat myös Vibeke Tandbergin valokuvat, joissa norjalaiskuvaaja itse on toiminut myös digitaalisesti muokatun naisparin molempina malleina.
   Näyttelyn muita taiteilijoita ovat amerikkalaiset Janet Biggs ja Michael Nye, eestiläinen Mare Tralla sekä suomalaiset Raakel Kuukka, Lena Seraphin, Sari Tervaniemi, Ritva Tuomi ja Johanna Vuoksenmaa.
   Nykyperheen käsitettä murtavat eittämättä myös kuvat äitiydestä, lapsiaikuisista, kuvat tiedotusvälineiden tavasta uutisoida perheväkivaltaa tai hevostytöistä. Michael Nyen mustavalkokuvien sarja tuo esille monet tarinat teiniäideistä. Niistä vaietaan, tai sitten niitä revitetään sensaatiolehdissä.

Hevostytöt
ja valta

   Janet Biggs käsittelee taiteessaan tyttöjä ja hevosia, jotka arkipäivän tarinaperinteessä muodostavat vahvan myytin. Itsekin lapsesta asti ratsastamista harrastanut Biggs lähtee siitä, että nuoret tytöt saavat hevosista ensikosketuksen valtaan.
   "Kun poikia harjaannutetaan erinäisissä kilpailuissa, tytöille noin ison eläimen hallitseminen antaa valtavan tunteen siitä, että pystyy hallitsemaan myös muuta maailmaa", taiteilija sanoo.
   Pimeän tilan installaatiossaan Biggs rinnastaa ratsastavaa nuorta naista esittävän liikkuvan kuvan lapsiin, jotka "ratsastavat" vanhempiensa polvella. Monella on kokemuksia tästä tilanteesta, mutta myöhemmin kerrotut muistot ovat usein rekonstruktioita monista eri tapahtumista.
   Biggsin mukaan lapset oppivat "tämän maailman hallitsemisen" jo yhdessä vanhempiensa kanssa. Nyt näitä kuvia katsoessa nousevat esiin myös puheet pedofiliasta, joka viime aikoina on alkanut herättää suurta pelkoa. "Se pelko on tunkeutunut jo tapaan, jolla katsomme jopa vanhempien ja lasten yksityistilanteita", Biggs sanoo.
   Tytöistä ja hevosista puhutaan myös näyttelyn ensimmäisessä yleisöluennossa. Tutkija Tarja Tolonen luennoi Ratsastustallien tyttökulttuurista sunnuntaina 19. lokakuuta. Muita luentojen aiheita ovat Kuvataiteilijan perhe (tutkijat Sari Karttunen ja Paula Karhunen) ja Perhe julkisuuden pintana ja elettynä elämänä (professori Riitta Jallinoja).

   Perhe/PostPerhe 9.11. saakka Myyrmäki-talossa, Kilterinraitti 6. Ti-pe 12-19, la 10-15, su 12-16. Yleisöluentojen lisäksi myös muita oheistapahtumia.

Torstaina 18. syyskuuta 1997
MARJA-TERTTU KIVIRINTA / Helsingin Sanomat

All images, videos, and texts on this site are protected by copyright and may not be reproduced without permission.
© 2009 Janet Biggs     Contact info.